Comuna Bestepe, judetul Tulcea

 

 

 

Istoric    

  Comuna Bestepe este alcatuita din localitatile: Bestepe, Balteni de Sus, Balteni de Jos. Prima informatie referitoare la Bestepe este in legatura cu colonizarea efectuata de administratia otomana in Dobrogea cu turci si tatari,  in anul 1584, cand cativa din acesti colonisti au fost asezati in satul Bes-Depe. Informatii  mai tarzii arata ca la Bestepe s-au asezat  pe la 1790, si pastori romani din Translvania, dar populatia localitatii a fost formata intodeauna de romani dobrogeni autohtoni. In 1830, satul a fost desfiintat deoarece era situat  pe teriotriul neutru stabilit de Rusia si Turcia, locuitorii retragandu-se in Tulcea.Timp de un sfert de secol aceasta zona a ramas nelocuita, doar pasunile locului, foarte bogate, erau folosite de pastorii transilvaneni veniti cu vitele la pascut. Razboiul Crimeei a fost urmat de schimbari importante in aceasta zona a Dobrogei. Prin tratatul de pace de la Paris din 1856, Delta Dunarii si Cotul Dunavațului a fost retrocedat Imperiului Otoman, chiar din acel an s-a trecut la  repopularea acestor teritorii, localitatile parasite mai inainte fiind refacute aproape in totalitate .

In anul 1878, dupa razboiul de independenta, localitatea devine comuna pana in anul 1968 cand este inglobata comunei Mahmudia ca sat apartinator. Mai apoi in anul 2004 in urma unui referendum local a redevenit comuna.

 

 

 

 

 

 


Localizare

     Comuna Bestepe se afla in SE Romaniei  in nordul  Dobrogei,

judetul Tulcea, la 25 de Km de orasul Tulcea,

pe drumul judetean 222 C - soseaua care leaga Tulcea de Mahmudia.

  -------------------------------------------------------

     La Bestepe se poate ajunge din orasul Tulcea cu mijloace de

transport auto, iar in cele doua sate apartinatoare, Baltenii de Sus si

Baltenii de Jos se poate ajunge si  cu transport fluvial pe bratul Sf. Gheorghe al Dunarii.

 

galerie foto

 


prezentare

    Veche asezare romaneasca, situata  in nordul Dobrogei la 3 km de  malul drept al bratului Sfantul Gheorghe, Bestepe reprezinta o zona cu un cadru fizico-geografic deosebit, cu o flora si o fauna carateristica tinutului dobrogean.

Comuna Bestepe este o comuna nou infiintata in anul 2004. Localitatea Bestepe este situata la 25 km. de orasul Tulcea pe soseaua ce leaga Tulcea de Mahmudia. Impreuna cu satele Baltenii de Jos (aflat pe malul drept al Dunarii) si Baltenii de Sus (aflat pe malul stang al Dunarii) privind Dunarea dinspre varsare, alcatuiesc comuna Bestepe.  Numele comunei  provine de la dealul la poalele caruia este situata localitatea care are 5 coline ( in limba turca bes = cinci, tepe = coline). Dispune de o suprafata de  4218  ha  si o populatie de 2068   locuitori.